Yksi asia, johon joudun aina antamaan asiakkailleni vinkkejä ja mikä on lähes jokaisen "ongelma", kun aletaan puhua ateriarytmistä, on mitä keksin ruoaksi kaksi kertaa päivässä? Millä ajalla teen ruoan? Kuka tekee ruokaa kaksi kertaa päivässä?
Vastaus on tuunaaminen, ruoan "jatkojalostaminen" ja suunnittelu. Niin ja muuten minä teen ruokaa tai meillä syödään lämmin ruoka kaksi kertaa päivässä. Olen tehnyt aina, eli mitäs tässä nyt yhtäkkiä tulisi laskettuna, parikymmentä vuotta. Meillä tosiaan perheessä syödään lähes aina kaksi kertaa päivässä. Lähes aina tuossa sen vuoksi, että lapsemme, jotka ovat jo kaikki teinejä ja vanhin jo täysi-ikäinen, heräävät viikonloppuna joskus puolen päivän aikaan, niin he eivät välttämättä viikonloppuna syö kahta kertaa molempina päivinä. Mutta minä ja mieheni syömme, koska heräämme "ihmisten aikaan" =). Meillä syödään myös aivan aina aamupala ja iltapala.

No kuinka sitten keksin ruokaa? Ja joudunko viettämään kaikki vapaa-aikani hellan edessä? Vastaus on, että en todellakaan. Minä suunnittelen aina päivän ruoat jo aaamulla tai edellisenä päivänä. Mietin mitä tänään syödään ja sen mukaan teen sitten ruokaa. Käytän paljon erilaisia "jatkojalostus" keinoja ruoan tekemisessä, eli teen vaikka yhtenä päivänä jauhelihakastikkeen ja pastaa, molempia isot annokset. Seuraava päivänä voi tehdä jauhelihakastikkeesta lasagnen päivälliseksi ja pastaa voi syödä lounaalla, vaikka kasvisten ja jauhelihan kera. Meillä aina on lounas se kevyempi ateria ja päivällinen on perheemme pääateria. Tämäkin on hyvin yksilöllistä ja on olemassa sanonta "syö aamulla kuin kuningas ja illalla kuin kerjäläinen", mutta minulla ei toimi tämä vaihtoehto. Pystyn kyllä lounaalla syömään kevyesti, mutta jos syön päivällisen liian kevyesti, se kostautuu illalla. Joten minä teen näin. Asiakkaiden kohdalla, annan heille vapauden valita, kummin he tekevät. Joka tapauksessa kumpikin ateria ei voi olla kevyt eikä kumpikin raskas. Jos ateriat ovat liian raskaita kalorimäärä nousee ja liian vähäisellä taas kalorit jäävät vajaaksi ja se kostautuu myöhemmin.
Toinen keino on "pikaruoat". Minä teen erilaisia "mössöjä", kuten nauraen asiakkailleni usein selitän. "Mössäruoalla" tarkoitan erilaisia makaroni, vihannes, liha/ kala/ kana sekoituksia. Minäpä laitan muutaman kuvan, niin ymmärrätte mitä tarkoitan...
Näistä kuvista kuvastuu se, että kyseessä ei ole kuitenkaan mikään "mössö" vaan monipuolinen ja kuitenkin hyvin värikäs ateria. Ensimmäisessä kuvassa on pastaa, kananmunaa ja vihanneksia. Toisessa nuudelia, lohta ja broccoli-mix. Tämä viimeinen ruoka on oikein suurta lempiruokaani ja on kyllä hyvin nopea ja helppo. Tietenkin aika riippuu, onko kala valmiina vai ei. Nämä edelliset ruoat on sellaisia, joita teen itselleni, kun olen usein aamupäivät kotona ja muut töissä. Iltaruoalla syömme yleensä sitten ihan peruskotiruokaa.
Eli ei ruoanlaittaminen ja monipuolisen ruoan aikaansaaminen tarvitse olla, eikä ole niin vaikeaa kuin luullaan. Se vaatii mielikuvitusta ja ennenkaikkea, kuten kaikki toimintamme, suunnittelua =).



Ei kommentteja:
Lähetä kommentti