lauantai 30. huhtikuuta 2016

VAPPURUOKAA =)

Olen aika intohimoinen ruoanlaittaja, mutta sillä tavalla varmaankin aika normaali kokkaaja, että joskus tulee tehtyä todella paljon erilaisia ruokia ja sitten mennäänkin viikko taas paistetut perunat, spagetti ja jauhelihakastike linjalla.

Olen aika tarkka rahan kanssa (en suostu sanomaan pihi...) mutta sanotaanko näin, etten ostele erikoisia paljon maksavia ruokia. Ja kasviksia ostelen aina sen mukaan mikä on sesonkituotetta. Eli siis halvempaa ;). No minusta se ei ole ollenkaan huono asia, että on tarkka rahankin kanssa. Ja hyvää ruokaa voi syödä pienemmälläkin budjetilla. Ruokaa voi myös pakastaa, ostaa alennettuun hintaan jne... jne...

Miksi tämän otin puheeksi? No tämä resepti, jonka teille nyt avaan, oikein hienoilla, itse ottamillani kuvilla (eli suomeksi ei laadukkailla ;) ), on yksi esimerkki mitä teen paljon. Tämä resepti pohjautuu nimittäin sellaiseen valmiiseen pakettiin, johon kerran törmäsin eli jossa oli lähes kaikki ainekset mukana. Hinta kuitenkin oli... hmmm miten sanoisi, minun kukkarolleni ei-sopiva tai ainakin ajattelin, että sen saisi tehtyä edullisemminkin ja myös kevyemminkin. Tämä resepti on ollut ehdoton hitti asiakkaideni keskuudessa. Se onn helppo, nopea tehdä ja lapsetkin tykkäävät. Ja ennenkaikkea tämä on niin hyvää, ettei siitä uskoisi kuinka kevyt se lopen on ja täyttävä.

Nimeä tälle ei virallisesti ole, niin kutsun sitä UUNITORTILLA - nimellä=)

(Määrät tässä ovat sellaiseen aika pieneen astiaan tehtyä ruokaa varten. Tuohon minun vuokaan tein suurin piirtein 1,5 kertaisena tämän ohjeen. )

                                 1. Laita uuni päälle, 200astetta.

 2. Aloita kastikkeen tekeminen. Ruskista 300g kanasuikaleita. Mielellään tietenkin maustamattomia. Voit laittaa pannulle 1-2tl öljyä. Kun kanat ovat täysin kypsiä, ripottele niiden päälle 3rkl vehnäjauhoja, kääntele niitä sen aikaa, että jauhot "tarttuvat" kanaan. Kaada päälle kuumaa vettä, n.3dl ja 3dl tomaattikastiketta. Keitä seosta n.5min. Lisää vettä, jos kastike on liian "jämäkkää". Se saa olla aika "juoksevaa". Toki tässäkin on omia mieltymyksiä=). Nyt voit maistella onko maustetta riittävästi ja lisäillä tarpeen mukaan, esim. currya, hiukan voit ripauttaa suolaa... jne... Vältä kuitenkin suuria suolamääriä.

Kuvissa on kaksi versiota. Vasemmalla on ilman kasviksia, oikealla on minun versioni, kasvisten kanssa =).  Tuossa on ihan tavallinen pakastekasvis- pussi, joka voi olla oman maun mukaan mikä vain parhaiten maistuu.



Tässä tämänkertaiset kasvikset ja tomaattikastike esimerkki. Kasvikset tosiaan voit valita oman maun mukaan. Niitä ei tarvitse keittää, kastikkeen joukkoon vaan viimeistnä, kyllä ne uunissa sen verran pehmenee, ettei hampaat mene=).









3. Sitten aletaan "kasaamaan" ruokaa. Eli periaatteena on ihan samanlainen "kokoaminen" kuin lasagnessa. Uunivuoan pohjalle ei tarvitse laittaa mitään öljyä tai rasvaa, koska pohjalle tulee ensin kastikekerros. Kastiketta laitetaan niin paljon, että pohja peittyy. Seuraavaksi tulee tortillalevy kerros. Ne voi laittaa limittäin ja jos vuoka on pienemäpi, leikkaa levy kahtia ja laita limittäin toisen kanssa puoliska ja vaihtele puoliskan kohtaa vuoassa. Ja sitten taas kastike ja levyt jne... Yleensä teen 2-3 kerrosta, vähän sen mukaan, minkä verran kastiketta on.






 4. Kun olet kasannut ruoan loppuun, laita päälle 0,5dl maitoa tai ruokakermaa, riippuen haluatko kevyemmän version vai hiukan "tuhdimman" ja tosiaan vaikka laittaisit hiukan sitä kermaa, niin ei se maailma siihen kaadu, itsekin käytin tuota kolmen juuston kermaa, jossa on kuitenkin rasvaprosentti vain 10% ja antaa kyllä kivasti makua. Muistaa vain sitten määrän kanssa, ettei lorottele koko purkkia;). Päälle sitten vielä juustoraastetta. Sitten uuniin, 12 minuuttia ja valmis on=) ja takuulla hyvää.




Ja tässäpäs valmis ruoka. Ja hyvää oli, vaikka itse sen sanonkin=).

Jos haluat muutella niin tässä muutama minun ehdotukseni; Kanan voi vaihtaa jauhelihaan tai tonnikalaan. Vaihtele erilaisia kasviksia makusi mukaan. Kokeile onko oma versioisi mieluisampi vähemmällä kastikkeella (minä tykkään, että kastiketta on TOSI paljon ;) ).


Ja ennenkaikkea muista, että ruoanlaitossa saa säveltää, saa ja kannattaa kokeilla kaikkea uutta. Tämäkin olisi jäänyt minulta kokeilematta, jos en olisi lähtenyt rohkeasti tuunailemaan.

OIKEIN HYVÄÄ VAPPUA KAIKILLE! Muistakaa, ettei se yksi päivä tee liikunnassa tai ruokavaliossakaan suurta asiaa, jos 80% näistä on kunnossa eli nauttikaa=).






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti